teisipäev, november 15, 2011

Etwinningu mentorite rahvusvaheline töötuba Limassolis


04.-06. novembril 2011 leidis Küprosel Limassolis aset eTwinningu saadikute
rahvusvaheline ametialase arengu töötuba (PDW), mille teemaks oli „21. sajandi IKT oskused õppekava rakendamisel ja uus lähenemine õppetööle“. Osalejaid oli üle saja 30 Euroopa riigist. Eestist osalesid nimetatud koolitusel kaks õpetajat – Põlva Keskkooli saksa keele õpetaja Aimi Jõesalu ja Kauksi Põhikooli saksa keele õpetaja Irina Ševtšenko. Üritus toimus imeilusas kohas Atlantica Miramare Beach Hotellis. Muide, „miramare“ tähendab „vaade merele“.
Seminari eesmärk oli pakkuda koolituse võimalust eTwinningu Euroopa saadikutele / mentoritele järgmistel teemadel:
„eTwinning klassis ja väljaspool klassi"
„Internetiturvalisus"
„IKT vahendid ja TwinSpace"
„eTwinning mentorite online kursus"
Esimese päeva õhtul toimus ainult registreerumine, programmiga tutvumine ja pidulik õhtusöök lühikese eeskavaga. Registreerumisel oli kogu seltskond jagatud nelja töötuppa.
Teine koolituspäev koosnes nii ettekannetest kui ka töötubadest. Teisel päeval toimus koolituse pidulik avamine. Tervitussõnadega esinesid dr. Androula Papanastasiou Küprose Elukestva õppe programmi juhataja, Küprose haridus- ja kultuuriministeeriumi esindaja ning Anne Gilleran.
Peaettekandega „21. sajandi IKT oskused õppekava rakendamisel ja uus lähenemiLinkne õppetööle“ esines Charoula Angeli-Valanides, tehnoloogia professor Küprose Ülikoolist.
Oma ettekandes rääkis ta projektipõhisest õppest, mis on ideaalne pedagoogilise metoodika rakendamise õppetegevus ja mis on õppekava ja õpilase-keskne. See on mõtestatud õppetegevus, kus õpilased tehes koostööd lahendavad keerulisi, reaalse maailma probleeme.
Uus lähenemine vajab uut tehnoloogiat. Ta tutvustas kolme e-keskkonda:
Edmodo (http://www.edmodo.com),
ThinkQuest (http://www.thinkquest.org/en/projects/index.html)
Project Foundary (http://www.projectfoundry.org/)
Töötoas „eTwinning mentorite online kursus" tegi Sofia Aslanidou kokkuvõtte septembris-oktoobris toimunud online õppimisüritusest eTwinning mentoritele „Learning Course for European eTwinning Ambassadors Level I“. Kõigepealt oli meil ümarlaua arutelu, kus pidime ennast tutvustama ja rääkima oma tegevustest mentorina.
Mentorite tegevused erinevates riikides olid:
- koolitused mentorilt mentorile
- online ja offline koolitused õpetajatele ja koolijuhtidele
- parimate kogemuste ja projektide tutvustamine / näitused
- eTwinningu edendamine oma koolis
- õpetajate juhendamine projektitöös.
Läbi selle kursuse olid paljud osavõtjad omavahel juba tuttavad.
Töötoas „eTwinning klassis ja väljaspool klassi“ käsitles Anne Gilleran kolme aspekti:
1. eTwinningu tulevik... teie hääl?
2. eTwinning klassiruumis - mida ja kuidas arvestada?
3. Euroopa mentorite võrgustiku tulevik – kuidas edasi?
Iga küsimuse järel toimus huvitav arutelu.
Esitlused on sellel lingil: http://etwinningambassadorspdw.webnode.com/general-information-/keynote-speaker/
Pärast taas rikkalikku lõunasööki jätkus seminar kolmanda töötoaga, mille teemaks oli „ICT Tools and Twinspace“ / http://sites.google.com/site/cypruspdw/presentation
Kuna selles töötoas omandatu on nii üksikasjalikult etwinningu ja twinspace-ga seotud, siis seda pole siin mõtet kommenteerida. Iga huviline saab esitluses näpuga järge ajades ise uurida ja katsetada! Tvinnijate jaoks oli see kõige asjalikum töötuba, kuna andis rida vajalikke samme, mida saab projektitöös kasutada.
Õhtul ootas meid tunnine jalutuskäik Limassoli vanalinnas ja õhtusöök ühes vanalinna restoranis koos rahvuslike toitude, muusika ja tantsuga.
Pühapäeva hommikupoolikul toimus viimane töötuba, mille sisuks internetiturvalisuse propageerimine „Promoting Internet Safety“ Karl Hopwoodi esituses. Kindlasti leiate ka selle teema kohta palju huvitavat ja uudset, mida saate kasutada oma veebipõhises õpetamises või projektitöös, PDW-i koduleheküljel: http://etwinningambassadorspdw.webnode.com/general-information-/presentations/ . Tundkem huvi ja osalegem järjekordsel internetiturvalisuse päeval 7.02.2012 (http://www.saferinternetday.org/web/guest;jsessionid=C145FDB30F5783E3AFD28C227695D0F3 )!

Pärast viimast kohvipausi tehti plenaaristungil kokkuvõte kõikides töötubades toimunust, ühispilt ja pärast lõunasööki suunduti bussidega 3-tunnisele ekskursioonile, et tutvuda Küprose iidsete ja ainulaadsete vaatamisväärsustega nagu kunagised linnriigid Armatus ja Kouron koos oma klassikalise antiikteatriga, Apolloni tempel ning Kolossi loss, mis teatud perioodidel on olnud maa valitsejate residentsiks.

Küprosel on rannaliiv tumehall ja eriliste raviomadustega, päike paistab peaaegu kogu aasta jooksul, eksporditakse sidruneid, greipe ja oliive.

Limassoli (Lemesos), saare suuruselt teist linna, peetakse ka üheks Küprose lõbusamaks linnaks. See on festivalide ja ööelu linn. Kevadel on karneval, suurejooneline paraad, maskeraadid, tantsud, säravad kostüümid ja rõõmsalt muretu atmosfäär. Suvel on draamakunstifestival, mis kogub kokku teatritruppe kogu maailmast ja see toimub kindlasti vanades, ajaloolistes hoonetes, muuhulgas ka Kourioni antiikteatri laval. Sügisel on Limassol 10 päeva jooksul Küprose viinamarjakasvatuse ja veini tootmise tunnustatud keskus, toimub maailmakuulus Dionysose festival, kus Küprose parimad veinid ojadena voolavad.

Meie rahvusvaheline töötuba oli väga sisutihe ja informatiivne – on vaja veel paljut tagantjärele lugeda, uurida nii nagu ka Küprose aukartust äratavat ajalugugi ! Lisaks sellele oli võimalus osa saada väga paljude Euroopa kolleegide kogemustest, mis edaspidiseks tööks vajalik.

Oleme tänulikud meie etwinningu rahvuslikule toele, kelle ettepanekul sai teoks meie osalemine rahvusvahelises töötoas.

Soovitame kõigile etwinningut!

Kommentaare ei ole: